jueves, 24 de julio de 2008

75 dies de Síndic de Greuges

Vull obrir aquest Blog del Síndic de Greuges amb un petit balanç dels primers 75 dies d’exercici d’aquesta responsabilitat que em va encomanar el Ple de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

En aquests 75 dies hem rebut 91 visites (presencials o a través de la xarxa digital), 41 de les quals s’han atès com a consultes i 50 han estat tramitades com a queixes, de les quals se’n han admès a tràmit 49. 9 d’aquestes queixes han estat derivades, per causes competencials, al Síndic de Greuges de Catalunya o al Defensor del Pueblo d’Espanya.

Perquè tingueu una referència comparativa, en tot l’any 2007, el Síndic o Defensor de Sta. Coloma de Gramenet ha tramitat 282 expedients (dels que 124 son queixes), el de St. Boi de Llobregat uns 564 (dels que 100 son queixes), la de Barcelona 1.040 queixes, la de Girona 736 expedients (dels que 265 son queixes), el de Viladecans 91 expedients (dels que 31 son queixes), etc.

Encara és aviat per fer un balanç de resultats. M’interessa, però, explicitar el procés seguit per tramitar les queixes. Una vegada admeses a tràmit, ens hem adreçat al departament o empresa municipal corresponent, demanant explicacions. Generalment rebem la seva resposta dins del termini de 15 dies que els atorga el Reglament Orgànic del Síndic. En alguns casos, insistim demanant explicacions sobre algun aspecte poc clar del seu informe. Quan considerem que el tema està clar, dictem una RESOLUCIÓ en la que, o bé es DESESTIMA la queixa (quan entenem que no hi ha actuació improcedent per part de l’Ajuntament), o fem una RECOMANACIÓ a l’Ajuntament (quan creiem que no ha actuat correctament o que pot millorar la forma de gestionar aquell tema) o proposem una MEDIACIÓ per cercar una sortida positiva a la queixa concreta. En un cas de forta repercussió en el municipi, el Síndic va presentar un Informe Extraordinari al Ple de l’Ajuntament per donar a conèixer a tots els regidors allò que, a criteri del Síndic de Greuges, s’havia fet malament.

En principi, hem contestat totes les consultes rebudes., cercant que ningú marxi de la nostra Oficina sense saber on o de quina manera pot intentar resoldre el seu problema. En aquest sentit, estem valorant molt, a part dels diversos recursos públics existents, la possibilitat de disposar de la col·laboració de determinades entitats de la societat civil que assumeixen la tasca d’informar, acompanyar i representar famílies o persones afectades per situacions especials (demències, marginació, malalties poc freqüents, etc.).

A part de l’atenció als ciutadans i ciutadanes, el Síndic ha iniciat els contactes amb diverses entitats ciutadanes (Ampes, AA.VV., Familiars de malalts mentals, Coordinadora contra la marginació, IES Ma. Aurèlia Capmany, Fundació per a l’Atenció a les Persones Dependents), activitat que incrementarem a partir del mes de setembre. Igualment el Síndic va fer una xerrada en la Cloenda dels Cursos de Català 2007-2008 i en farà una altre amb motiu de la Festa de La Gavarra – Lindavista, el proper dia 12 de setembre.

També hem pres contacte amb el Fòrum de Síndics, Sindiques, Defensors i Defensores Municipals de Greuges i amb el Síndic de Greuges de Catalunya i treballem, juntament amb la Sindica de Barcelona i el Síndic de Sabadell en la ponència “El Dret a la Protecció Social”, que es presentarà els dies 30 i 31 d’octubre en les III Jornades de Formació, organitzades pel Fòrum SD.

Finalment us he de dir que el Síndic ha nomenat 6 assessors voluntaris, que l’ajudaran a percebre i a analitzar la realitat local de Cornellà. Es tracta dels Srs. Gonçal Évole, Pedro Martín, Josep Nogué i Ignasi Saiol, i les Sres. Marta Pahissa i Assumpta Lecha.

Vull agrair a tota la ciutadania de Cornellà la confiança que han dipositat en la institució del Síndic de Greuges, així com la seva comprensió vers els marges d’actuació que ens imposa el Reglament Orgànic Regulador del Funcionament i Règim Jurídic del Síndic/a Municipal de Greuges de Cornellà de Llobregat, a les que correspondrem amb la nostra independència i la nostra dedicació.

No hay comentarios: